Informatie BH-matenBH maten bestaan uit een cijfer en een letter, borstomtrek en cupmaat:

Het cijfer staat voor de borstomtrek gemeten onder de borst, afgerond op 5 cm
EUR : aantal cm
FR : aantal cm + 15 cm
UK/US : aantal inch + 5, afgerond op even aantal naar beneden (1 inch = 2,54 cm)

De letter staat voor het verschil tussen borstomtrek op en onder de borst:
AA: 11 cm <
A : 12-13 cm
B: 14-15 cm
C: 16-18 cm
D: 19-20 cm
E, DD: 21-22 cm
F: 23-24 cm
G, FF: 25-26 cm
H: 27cm >

De bandmaat wordt voorzien per 5 cm. Een tussenliggende borstomtrek kan men nog altijd corrigeren door de haakjes aan de achterkant, die in twee of drie standen kunnen gesloten worden. De ondersteunende band is bovendien wat elastisch aan de zijkant en rugzijde zodat de BH voor iedereen goed kan passen. De hoogteverstelbare schouderbandjes zorgen voor een individuele afstelling.

De cupmaat wordt steeds bekeken ten opzichte van de omtrek onder de borst. Dit betekent dat het volume van de cup niet voor elke omtrek hetzelfde is. Wanneer een BH teveel spant en men een grotere omtrek uitprobeert, zal dezelfde cupmaat niet meer goed passen. Wanneer 90C te klein is, probeert men best 95B. Omgekeerd wanneer 90C niet genoeg spant, kan men best 85D passen. Verschillende vormen van borsten zorgen ook voor verschillende cupvormen.
Europese BH maten
Om wat meer orde en duidelijkheid te scheppen in de verschillende maten van kledij kwam er de Europese norm, EN 13402. Voor BH maten betekent dit dat de omtrek onder de borst overeenkomt met de aanduiding op het etiket. De cupmaten wordt bepaald door het verschil van de borstomtrek boven en onder de borst. De dubbele letters zijn ook verdwenen, DD is E. Dit systeem wordt in Nederland courant gebruikt.

Franse BH maten
In België is het Franse maatsysteem nog steeds gangbaar. Hier wordt 15 cm opgeteld bij de omtrek onder de borsten. Zo sluiten de BH maten aan met het oorspronkelijke (Amerikaanse) maatsysteem voor BH's.

< Terug